Houtskool

Toont alle 5 resultaten

Houtskool

Het belang van het gebruik van de juiste soort wordt soms over het hoofd gezien, ook al speelt dit een doorslaggevende rol voor het resultaat van een geslaagde barbecue… Harde houtsoorten met een hogere densiteit zijn ideaal voor slow cooking.

Verschillende soorten houtskool

White Quebracho (Argentinië)

Hoe harder de houtsoort, hoe beter de houtskool. De White Quebracho is gemaakt van het hardste en zwaarste hout, afkomstig voornamelijk van Argentinië. (‘Quebracho’ komt van de Spaanse woorden ‘quebrar’ en ‘hacha’, ofwel ‘quiebra hacha’, wat zoveel betekent als ‘bijlenbreker’).

Deze gaat trager zijn gloeitemperatuur bereiken doch brandt het langst van de drie hier beschreven soorten. De wat rokerige smaak van de White Quebracho is bij deze het sterkst.

Bovendien doordringt deze het vlees met een unieke smaak en geeft immense veel warmte af met weinig as. Brandt érg lang! Het regelen van de temperatuur gaat bij de White Quebracho ook duidelijk het traagst en is daarom ook wat lastiger. Er blijft heel weinig as over en die is krijtwit.

Super houtskool, vooral voor de wat langere bereidingen en voor een mooie rokerige houtskoolsmaak. Brandt zeer mooi met een weinig krijtwitte as. Wordt veel gebruikt in houtskoolovens zoals Josper, Mibrasa, X-oven enz.

Black Watllte (restaurant) Acacia (Zuid-Afrika)

Het tegenovergestelde is de Zuid Afrikaaanse Acacia houtskool. Deze is vervaardigd van het harde Zuid Afrikaanse Acaciahout. Qua gewicht is deze de lichtste van de 3 beschreven soorten.

Deze steekt het snelst aan en deze harde houtskool brandt ook lang, alleen merkbaar korter dan de andere twee.

Een uitgesproken voordeel van Zuid Afrikaaanse Acacia is het snelle aansteken en branden. De temperatuur is makkelijk en snel aan te passen. Het aroma en de smaak van deze houtskool is eerder neutraal.

Heerlijke houtskool om mee te werken. Uitermate geschikt voor de Big Green Egg, Bastard of andere kamado. Makkelijk en aangenaam om mee te werken. Perfect voor een memorabele Braai!

Marabú (Cuba)

Marabú is vervaardigd van een snelgroeiende, woekerende boomsoort die op Cuba groeit. Het takhout heeft een zeer dense structuur en is daardoor zeer geschikt om te worden verwerkt tot houtskool.

De Marabu houdt in vrijwel alle opzichten het midden tussen White Quebracho en Zuid Afrikaaanse Acacia. Eveneens gemaakt van een harde houtsoort, geeft de Marabu zeer veel energie af en is dus eveneens geschikt voor slow cooking. De houtskool maakt bij het branden een typisch metaalachtig geluid en geeft een uniek aroma af dat zeer gesmaakt wordt door de kenners.

Een prachtig compromis en onze keuze indien we tot één soort beperkt zouden blijven. Net zoals de White Quebracho brandt deze ook zeer mooi op met een weinig krijtwitte as. Eveneens uitermate geschikt voor de Big Green Egg, Bastard of andere kamado. Kan zeer heet worden met weinig zuurstof.

WOODcom houtskool en uw barbecue wordt een feest!