KIES UW TAAL of LAND voor LEVERING
Er zijn zeer veel pellets op de markt, en ziet u door de bomen het bos nier meer en weet u niet goed welke pellet moet aankopen?
Dan helpen wij u hiermee graag verder.
Want er zijn verschillende eenvoudige tests om thuis de kwaliteit te controleren!
De Watertest:
1) Dompel een hout pellet onder in een glas water.
2) Als de pellet zinkt, is zijn dichtheid hoger dan die van het water, dus dat is goed. Maar als de pellet drijft, is dit omdat de dichtheid lager is en dus onder de ENplus A1/ DIN+ vereisten ligt. Dit heeft directe invloed op de prestaties van uw kachel of ketel.
De kleur van de pellets:
De kleur is niet altijd een indicator. Als het lichtbruin, gebroken wit of wit is, heb je een samengestelde pellet met een hart van hout, maar het is geen absolute regel.
Want de kleur kan variëren volgens bepaalde criteria.
De houtpellets zijn nu en dan donkerder. Dit komt door het soort van naaldhout dat wordt gebruikt voor de productie van pellets. maar dit verandert niets aan de calorische waarde.
De hardheid van de pellets:
Als je wilt kan je 2 merken van pellets makkelijk onderling vergelijken.
Dit doe je door een paar mm water in een bak te doen en leg dan de twee soorten pellets naast elkaar erin. Je kan dan zien welke het snelst in het water oplost.
Pellets die langere tijd nodig hebben om water op te nemen, zullen daarom langer branden en zullen daarbij ook een hogere rendement hebben.
Let hier ook wel op, de hardheid bepaalt welke soort pellets u best kan kopen, Dit hangt af van de KW van uw kachel en de grootte van de ruimte die u met uw kachel wilt verwarmen.
Want hoe hoger het rendement, hoe hoger de kW moet zijn van uw pellet kachel.
Pellet kachels
<10kW => naaldhoutpellets
<12kW => mixpellets
>12kW => eikenpellets
De As kleur:
Tijdens stoken van brandhout, houtbriketten zijn de assen grijs en licht. Dit komt omdat je alleen hout hebt verbrand en dus een organisch materiaal waarvan de resten zichtbaar zijn.
Voor de houtpellets is het net hetzelfde. Een goede pellet zal grijze as vormen, de ruit van de kachel zal getint zijn met een dunne film die eenvoudig te reinigen is.
Houtpellets van lage kwaliteit produceert meer as en zal dan een zwarte as vormen en is de ruit van de kachel meer vuil.
Let op, zwart as kan ook afkomstig zijn van een slecht geregelde kachel met een slechte verbranding, te veel brandstof, te weinig lucht, enz.
Info over onderhoud pellet kachel:
Ook regelmatig onderhoud is belangrijk voor de levensduur van de kachel maar ook voor een efficiënte verbranding van de pellets. Want in een vervuilde kachel zal de verbranding niet optimaal verlopen omdat ofwel de rookgassen niet voldoende worden afgevoerd of omdat er te weinig zuurstof wordt aangevoerd. In een pellet kachel zijn het onder meer de ventilatoren die op den duur vervuild raken en die daarom van tijd tot tijd gereinigd moeten worden. Een goed onderhouden pellet kachel produceert op schone manier energie en heeft een hoger verbrandingsrendement.
Het dagelijks onderhoud van een pellet kachel kun je gemakkelijk zelf uitvoeren. Welke taken je precies moet uitvoeren hangt af van het type kachel maar in de meeste gevallen gaat het om de volgende zaken:
• Legen van het asbakje (zorg ook dat de gaatjes goed open zijn).
• Het schoonmaken van de brander ruimte. Je kunt dit het beste doen met een speciale aszuiger (ashcleaner). Gebruik niet je goede stofzuiger omdat deze al snel kan verstoppen en op lange termijn zelfs beschadigd kan raken door het fijne aspoeder.
• Het reinigen van de kachelruit met een vochtige doek of keukenrol
Daarnaast het belangrijk elk jaar (begin van het seizoen) of na 1200 uren branden of na het stoken van ongeveer 1500-2000kg pellets een compleet groot onderhoud te laten ondergaan. Dit voor het behoud van uw kachel en uw eigen veiligheid. Het is daarom belangrijk om contact op te nemen met uw installateur voor deze groot onderhoud.
Het groot onderhoud van een pellet kachel bestaat afhankelijk van het type kachel doorgaans uit:
• de ventilatoren die de lucht naar de kachel voeren en zorgen voor warme lucht in de kamer;
• controle van de verbindingen en alle elektronische apparatuur om je pellet kachel af te stellen;
• Het reinigen van de recuperatiekamer en de luchtkanalen.
• Het inspecteren en reinigen van de rookgasventilator.
• Het inspecteren en evt. reinigen van de convectieventilator
• Inspectie van de reductiemotor
• Schoonmaken van de vuurkamer, rookgaskanalen, omleidingsplaat, sensoren, rookgasverzamelaar, deurglas.
• Inspectie van dichtingen en evt. vervanging ervan.
Alleen maar voordelen !
Pellets eikenhout worden geperst uit zuiver onbehandeld en droog zaagsel van eikenhout. Dit wordt gekenmerkt door het DIN+ certificaat van deze pellets eikenhout. Het zaagsel is een overschot uit de meubelindustrie. Zo zorgen pellets eikenhout ervoor dat alle delen van de boom zeker gebruikt worden. De hoge densiteit van de houtsoort zorgt ervoor dat het stoken van deze pellets het hoogste rendement oplevert.
De gecertifieerde EN+ A1 Din+ naaldhout Pellets zijn gemaakt van 100% natuurlijke pure biomassa van naaldhout (zachthout). Deze zijn volgens de hoogste kwaliteitseisen vervaardigd.
Pellets mix worden geperst uit zuiver onbehandeld en droog zaagsel van beuk- en naaldhout. Dit wordt gekenmerkt door het DIN+ certificaat van de pellets mix. Het zaagsel zijn overschotten uit de meubelindustrie. Zo zorgen pellets mix ervoor dat alle delen van de boom zeker gebruikt worden. De hoge densiteit van de beuk zorgt ervoor dat de pellets mix een zeer hoog rendement opleveren.