Wat is het verschil tussen kleine en grote boomschors?

De Verschillen en Voordelen tussen Klein en Groot Boomschors

In de wereld van tuinieren en landschapsarchitectuur is boomschors een veelgebruikt materiaal dat niet alleen esthetische voordelen biedt, maar ook functionele eigenschappen heeft. Er bestaan echter verschillende soorten boomschors, waarvan kline en grote boomschors twee veelvoorkomende varianten zijn. In deze blog zullen we de verschillen tussen kleine en grote boomschors verkennen, evenals de voordelen die elk type biedt voor tuiniers en landschapsontwerpers.

Wat is Kleine Boomschors?

Kleine boomschors, ook wel bekend als fijne boomschors, bestaat uit kleine stukjes schors en houtvezels die zijn gemalen tot fijne deeltjes. Deze deeltjes hebben meestal een diameter van minder dan 2 centimeter en kunnen variëren in kleur en textuur, afhankelijk van de boomsoort waaruit ze afkomstig zijn. Kleine boomschors wordt vaak gebruikt als mulch in tuinen, bloembedden en paden vanwege zijn decoratieve uitstraling en zijn vermogen om onkruidgroei te onderdrukken.

Wat is Grote Boomschors?

Grote boomschors, ook wel bekend als schorschips of grove boomschors, bestaat uit grotere stukken schors die minder verfijnd zijn dan kleine boomschors. Deze stukken schors hebben over het algemeen een diameter van meer dan 2 centimeter en kunnen variëren in grootte en vorm. Grote boomschors wordt vaak gebruikt voor landschapsbedekking rond bomen, struiken en andere groenvoorzieningen vanwege zijn duurzaamheid en natuurlijke uitstraling.

Verschillen tussen Kleine en Grote Boomschors

  1. Grootte: Het meest voor de hand liggende verschil tussen kleine en grote boomschors is de grootte van de schorsdeeltjes. Kleine boomschors bestaat uit fijn gemalen deeltjes, terwijl grote boomschors bestaat uit grotere stukken schors.
  2. Textuur: Vanwege de kleinere deeltjes heeft kleine boomschors over het algemeen een fijnere textuur dan grote boomschors. Grote boomschors kan daarentegen een meer rustieke uitstraling hebben vanwege de grotere stukken schors.
  3. Toepassingen: Kleine boomschors wordt vaak gebruikt als mulch in tuinen en bloembedden vanwege zijn vermogen om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Grote boomschors wordt vaak gebruikt als landschapsbedekking rond bomen, struiken en paden vanwege zijn duurzaamheid en decoratieve uitstraling.
  4. Duurzaamheid: Over het algemeen wordt grote boomschors beschouwd als duurzamer dan kleine boomschors vanwege de grotere stukken schors. Dit kan resulteren in een langere levensduur en minder frequente vervanging.

Voordelen van Kleine Boomschors

  • Onderdrukt Onkruidgroei: Kleine boomschors vormt een barrière tegen onkruid, waardoor het aantal handmatige wiedbeurten wordt verminderd.
  • Behoudt Vocht: Het helpt de bodem vochtig te houden, wat gunstig is voor de groei van planten, vooral tijdens droge periodes.
  • Decoratief: De fijne textuur en uniforme uitstraling maken kleine boomschors een aantrekkelijke keuze voor tuinieren.

Voordelen van Grote Boomschors

  • Duurzaamheid: Vanwege de grotere stukken schors heeft grote boomschors over het algemeen een langere levensduur dan kleine boomschors.
  • Natuurlijke Uitstraling: De rustieke uitstraling van grote boomschors voegt een natuurlijk element toe aan landschapsontwerpen.
  • Weinig Onderhoud: Grote boomschors vereist over het algemeen minder onderhoud dan kleine boomschors vanwege de langzamere afbraak.

Conclusie

Zowel kleine als grote boomschors hebben hun eigen unieke kenmerken en voordelen, en de keuze tussen de twee hangt vaak af van de specifieke behoeften en esthetiek van een tuin of landschapsontwerp. Of het nu gaat om het onderdrukken van onkruidgroei, het behouden van vocht of het toevoegen van een natuurlijk element aan de buitenruimte, boomschors blijft een veelzijdig en waardevol materiaal voor tuiniers en landschapsarchitecten overal ter wereld.

Betalingen: per overschrijving of met kaart via:  Wij aanvaarden: