Welk soort brandhout kiezen?

Bij WOODcom zijn verschillende soorten brandhout te koop in ons aanbod. Maar wat is nou het beste hout voor úw houtkachel, haard of vuurkorf?

Ziet u door de bomen het bos niet meer? WOODcom helpt u op weg door middel van enkele tips & tricks.

Hoewel er enorm veel boomsoorten op onze planeet zijn, zijn niet alle houtsoorten geschikt als brandhout. Zo branden bijvoorbeeld kastanjebomen, populieren en tropisch hout minder goed. De beste soorten brandhout zijn afkomstig van de eik, de es, beuk, berk, els en de lindeboom. Van zacht tot hard brandhout, voor elke kachel hebben wij het geschikte hout. Daarnaast hebben wij ook in elke prijsklasse ovendroog brandhout te koop, van goedkoop brandhout tot duurder brandhout, zodat iedereen naar wens kan kiezen.

Stoken met OVENGEDROOGD brandhout voor het hoogste rendement!

Allerbelangrijkste regel is bij gebruik van brandhout dat dit ovendroog is!  Droge blokken hebben eenmaal een goede verbranding. Dit is zo belangrijk voor uw rookkanaal en het milieu, omdat nat hout sist en zeer veel rook geeft. Dit vervuilt ook weer uw rookkanaal!

Niet elk hout is geschikt om te gebruiken als brandhout. Om goed te stoken is het belangrijk dat u erop let om droog hout te kopen. Vers hout heeft een vochtigheidsgehalte van rond de 50%. Brandhout mag maximaal een vochtigheidsgehalte hebben van 20% om goed te kunnen branden. Hiervoor is het noodzakelijk om hout goed te laten drogen. Om een vochtigheidsgehalte van 20% te benaderen kan het vaak twee tot drie jaar duren eer vers hout geschikt is als brandhout. Om dit te versnellen wordt al ons hout in een speciale droogoven gedroogd.

Al het brandhout te koop bij WOODcom is ovendroog hout en wordt speciaal geselecteerd en deskundig opgeslagen. Hierdoor kunnen we het hoogste rendement garanderen. Wilt u kwalitatief en goedkoop brandout kopen? Dan bent u bij WOODcom aan het juiste adres!

Brand duur

Het is ontzettend moeilijk om de brandduur van de verschillende houtsoorten exact vast te stellen. Hoe harder de houtsoort is, hoe beter en hoe langer het haardhout brandt.

Natuur gedroogd hout is brandhout dat langere tijd (jaar tot 2 jaren) buiten heeft kunnen drogen. Dit hout wordt veel en vaak blootgesteld aan het vocht- en droogproces. Uiteindelijk komt er veel zuurstof in het hout en daardoor vliegt het de schoorsteen uit.  Daarom verkopen wij alleen oven gedroogd hout, dus direct te stoken en kwaliteit gegarandeerd!

Zacht hout, waaronder berken– en elzenhout geven sneller hun warmte af. Dit is ideaal voor het snel op temperatuur brengen van een ruimte of kamer, maar dit type hout brandt ook minder lang.

Harde houtsoorten, waaronder eiken-, haagbeuk en beukenhout branden langer en geven gedurende een langere periode warmte af. Een harde houtsoort is meestal moeilijker aan te steken dan een zachtere.

Voor een mix tussen zacht en hard, kunt u beter essenhout of mixhout kiezen.

Bij het gebruik van vuurschalen of vuurkorven, raden wij altijd beukenhout aan.

Bij het gebruik van Ofyr of grill- en pizzaovens, raden wij altijd dozen beuken- of haagbeukenhout aan.

Vlammenspel en brandwaarde

Sommige houtkachels of haard bezitters kiezen liever voor een mooi vlammenspel dan voor een hoog rendement. Hoor jij bij de eerste categorie dan kies je bijvoorbeeld voor Berken of Eiken. Ga je puur voor het rendement dan is Beukenhout een uitstekende keus.

Schone verbranding

Sommige houtsoorten hebben een schonere verbranding dan andere soorten. Zo is beukenhout extreem schoon, maar wel wat schaarser. Eikenhout daarentegen bevat nog altijd tannine wat de afvoer op den duur kan vervuilen.

Droogproces

Het is natuurlijk van groot beland dat het hout echt goed droog is zodat u direct na levering mee kan beginnen stoken.

1. De afmeting van het brandhout
Drogen begint bij de juiste grootte van de blokken.  Door deze blokken steeds op dezelfde grootte te kloven, ontstaat er een standaard proces om de hoogste kwaliteit en rendement te verkrijgen.

Afmeting van onze blokken zijn dan: Diameter +/- 8-12cm en de Lengte +/- 25-30cm

2. Drogen in droogoven / droogkamer
Wanneer de blokken netjes in de kratten gestapeld zijn, kunnen deze in de droogoven / droogkamer gezet worden.  De oven / kamer is zo goed geïsoleerd waardoor er zeker geen warmte verloren gaat.  Vervolgens worden de kratten gedroogd op een temperatuur van 80° à 90°

3. Rusten
Als de kratten uit de droogoven / droogkamer komen, hebben de blokken een vochtigheidspercentage tussen de 15-20%. En nadien deskundig opgeslagen

Door deze manier van drogen is het op:
Natuurlijke manier
Milieubewust
Ideaal vochtgehalte

Eigenschappen van het brandhout (Blokken staan op volgorde; van zacht- naar hardheid):

Berkenhout

Berkenhout heeft weinig zuurstof nodig om tot branding te komen. Een uitstekende keuze voor wie weinig of kort stookt, berkenhout brandt makkelijk en is gemakkelijk aan te krijgen. Berkenhout is te herkennen aan zijn witte bast en felle vlammen. Geschikt voor kleinere kachels t/m 5 kWh.

Samengevat: zachte houtsoort – brand snel – mooie, felle vlam

Elzenhout

Elzenhout is een lichte houtsoort, dat heel gemakkelijk brandt. Doordat het gemakkelijk brandt geeft het ook sneller warmte en een heerlijke geur af in de ruimte waar je stookt. Elzenhout is ideaal om te stoken in speksteenkachels en accumulerende kachels.

Samengevat: zachte houtsoort – brand snel – rustige vlam

Essenhout

Essenhout is een van de bekendste houtsoort om mee te stoken. Essenhout is een harde houtsoort, wat traag brandt en daardoor zeer geschikt is voor de openhaard. Naast het feit dat Essenhout traag brandt, geef het ook een mooie vlammenspel af. Essenhout kan worden gestookt in middelgrote kachels t/m 9 kWh.

Samengevat: zachte en harde houtsoort – trage verbranding – mooie, rustige vlam

Beukenhout

Beukenhout kunt u het beste stoken in grote haarden en kachels van boven de 10 kWh. Beukenhout is een harde houtsoort en heeft een zeer hoge rendement, waardoor het langzaam brandt. Stook minimaal 3 – 4 blokken per keer voor heerlijke warmte en een mooie vlammenspel.

Samengevat: harde houtsoort – trage verbranding – mooie, rustige vlam 

Haagbeukenhout

Haagbeukenhout kunt u het beste stoken in grote haarden en kachels van boven de 10 kWh. Haagbeukenhout is een harde houtsoort en heeft een zeer hoge rendement, waardoor het langzaam brandt. Stook minimaal 3 – 4 blokken per keer voor heerlijke warmte en een mooie vlammenspel.

Samengevat: harde houtsoort – trage verbranding – mooie, rustige vlam – heerlijke geur

Eikenhout

Eikenhout wordt het meest gestookt. Eikenhout is een harde houtsoort dat langzaam brandt, weinig rookt en een onrustige vlam heeft. Dit brandhout is uitstekend geschikt voor grote haarden en kachels boven de 10 kWh. Let op uw kachel of haard moet eerst goed warm zijn, voordat u goed met deze soort kunt stoken.

Samengevat: harde houtsoort – trage verbranding – levendige vlammenspel 

Beste houtsoort kiest u zelf

Onthoud dat stoken niet voor iedereen hetzelfde is. Wat de ene fijne, gezellige variant vindt om mee te stoken, vindt de andere wellicht helemaal niet fijn.

Nog een tip: uw kachel of haard warm te stoken kan u met wat aanmaakblokjes of aanmaakkrullen en aanmaakhout.  Stook dan lekker verder met door jouw gekozen blokken brandhout.

Weet u het nog niet maar wenst u verschillende blokken uit te proberen dat kan met onze mix brandhout. Deze hebben we in Mix hardhout en Mix zachthout

 

Contacteer ons voor meer informatie of deskundig advies

Ziet u door de bomen het bos niet meer en weet u niet goed welk brandhout u moet kopen? Dan helpen wij u graag verder. Via de filters op onze website kan u al selecteren op een aantal criteria waaraan uw hout moet voldoen als u brandhout wilt bestellen. Daarnaast kan u ons telefonisch contacteren op het nummer +32 (0)3 665.07.37 of kan u ons mailen op info@woodcom.eu. Onze specialisten geven u graag advies over welke soort brandhout het meest geschikt is voor uw kachel. Wij helpen je als je ovendroog hout wilt kopen voor gezellig warme avonden.

 

Betalingen: per overschrijving of met kaart via:  Wij aanvaarden: