Bescherm jezelf tegen oplichting met deze slimme tips

Brandstofmarkt: Bescherm jezelf tegen Oplichting met Deze Slimme Tips

In deze tijden van economische onzekerheid worden consumenten steeds vaker geconfronteerd met oplichtingspraktijken op de brandstofmarkt. Als ervaringsdeskundigen willen we je graag updaten en voorzien van relevante informatie om jezelf te beschermen. We ontvangen regelmatig telefoontjes van mensen die slachtoffer zijn geworden van oplichting en ons om advies vragen. Hieronder delen we enkele tips om je te helpen alert te blijven:

LET OP: Het is nooit zeker of het om oplichting gaat, maar let op de rode vlaggen:

www.scamadviser.com

Maak gebruik van www.scamadviser.com, een toegewijde website voor het opsporen van frauduleuze websites. Hier kun je controleren of een website betrouwbaar is. Dit gebruiksvriendelijke hulpmiddel kan je honderden euro’s besparen, en een lage beoordeling is een eerste rode vlag.

Afhaalpunt

Controleer of de website een fysiek afhaalpunt heeft dat je kunt bezoeken, zelfs als je niet van plan bent om iets af te halen. Gebruik Google Maps om te controleren of dit een echt magazijn is. Ontbreekt deze informatie, dan is dit een tweede rode vlag. Het betekent niet zeker dat het oplichting is, maar wees voorzichtig bij het overwegen van een aankoop.

KVK- of BTW-nummer

Betrouwbare webwinkels in België en Nederland vermelden altijd een KVK- en/of BTW-nummer. Het ontbreken van zo’n nummer is opnieuw een rode vlag. Je kunt deze nummers altijd controleren via de Kruispuntbank in België en via de KVK in Nederland.

Verschillende betaalmogelijkheden

Controleer of de website meerdere betaalmogelijkheden biedt. Alleen betalen via overschrijving is een grote rode vlag.

Bankrekeningnummer

Controleer bij een overschrijving of het geld wordt gestort op een Belgisch of Nederlands bankrekeningnummer (beginnend met BE of NL). Als de betaling bijvoorbeeld naar Bulgarije (BG) gaat, is dit opnieuw een rode vlag.

Belangrijkste regel van al

De brandstofmarkt is een grillige en competitieve markt met lage marges. Als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, is dit hoogstwaarschijnlijk het geval!

Waarom deze tips belangrijk zijn

In economisch moeilijke tijden zijn consumenten vatbaar voor misleidende praktijken. Oplichters maken gebruik van de behoefte aan betaalbare brandstof en proberen mensen te lokken met te mooie aanbiedingen. Door bovenstaande tips te volgen, kun je jezelf beschermen tegen mogelijke oplichting en ervoor zorgen dat je zuinig omgaat met je budget.

Conclusie: Bescherm jezelf en blijf alert

Met de brandstofmarkt vol uitdagingen en potentiële valkuilen is het essentieel om waakzaam te blijven. Door gebruik te maken van de genoemde tips en de rode vlaggen te herkennen, kun je oplichting voorkomen en zorgeloos genieten van betaalbare en eerlijke brandstofaankopen.

Betalingen: per overschrijving of met kaart via: