Onze BBQ producten tips and tricks

Onze BBQ trucs

 • Geduld is een schone deugd voor een geslaagde barbecue. Je moet wachten tot de houtskool rood gloeiend is en er een grijswit as laagje op de houtskool ligt.
 • Gebruik alleen houtskool waarvan duidelijk op de verpakking is aangegeven dat het geschikt is voor de barbecue en het roosteren van voedingsmiddelen. Kokosbriketten zijn tegenwoordig erg in. Deze natuurlijke brandstof is gemaakt van gezuiverde schelp van de kokosnoot die onder hoge druk is samengeperst. Voordeel: er moet geen enkele boom omgehakt worden! Iets moeilijker aan te steken garanderen ze wel een zeer lange brandduur, hoge temperatuur en zuivere verbranding.
 • Gebruik nooit White spirit of een andere brand versnellende vloeistoffen om het vuur aan te wakkeren, dit is levensgevaarlijk. Aanmaakblokjes of aanmaakkrullen zijn handig en veilig.
 • Wees voorzichtig met vlees dat veel vet bevat. Snij vetrandjes af vooraleer je begint te bakken en gebruik niet teveel marinade (druppen!) Dikke stukken kan je best even voorverwarmen in de oven (40-50°)
 • Grote stukken vlees (rosbief, ham een hele ham, kip of kalkoen) bak je best even aan op direct vuur om daarna indirect verder te garen.
 • Doof opflakkerende vlammen tijdens het bakken meteen neer met een water verstuiver.
 • Prik niet in het vlees om het te draaien. Gebruik een tang zodat het vlees zijn vocht niet verliest bij het prikken.

Nu kan U met een gerust hart barbecueën met onze BBQ trucs.

Verschillende soorten houtskool

Het belang van het gebruik van de juiste soort houtskool wordt soms over het hoofd gezien, ook al speelt dit een doorslaggevende rol voor het resultaat van een geslaagde barbecue… Harde houtsoorten met een hogere densiteit zijn ideaal voor slow cooking. Hardhout zal ook voldoende tijd laten om te grillen en om het vuur in een later stadium opnieuw aan te steken.

White Quebracho (Argentinië)

Hoe harder de houtsoort, hoe beter de houtskool. De White Quebracho houtskool is gemaakt van het hardste en zwaarste hout, afkomstig voornamelijk van Argentinië. (‘Quebracho’ komt van de Spaanse woorden ‘quebrar’ en ‘hacha’, ofwel ‘quiebra hacha’, wat zoveel betekent als ‘bijlenbreker’).

De houtskool gaat trager zijn gloeitemperatuur bereiken doch brandt het langst van de drie hier beschreven soorten. De wat rokerige smaak van houtskool is bij deze het sterkst.

Deze houtskool doordringt het vlees met een unieke smaak en geeft immense veel warmte af met weinig as. Brandt érg lang! Het regelen van de temperatuur gaat bij de White Quebracho ook duidelijk het traagst en is daarom ook wat lastiger. Er blijft heel weinig as over en die is krijtwit.

Super houtskool, vooral voor de wat langere bereidingen en voor een mooie rokerige houtskoolsmaak. Brandt zeer mooi met een weinig krijtwitte as. Wordt veel gebruikt in houtskoolovens zoals Josper, Mibrasa, X-oven enz.

 

Houtskool Black Wattle Restaurant Acacia (Zuid-Afrika)

Het tegenovergestelde is de Zuid Afrikaaanse Acacia houtskool. Deze is vervaardigd van het harde Zuid Afrikaanse Acaciahout. Qua gewicht is deze de lichtste van de 3 beschreven soorten.

Deze houtskool steekt het snelst aan en deze harde houtskool brandt ook lang, alleen merkbaar korter dan de andere twee.

Een uitgesproken voordeel van Zuid Afrikaaanse Acacia houtskool is het snelle aansteken en branden. De temperatuur is makkelijk en snel aan te passen. Het aroma en de smaak van deze houtskool is eerder neutraal.

Heerlijke houtskool om mee te werken. Uitermate geschikt voor de Big Green Egg, Bastard of andere kamado. Makkelijk en aangenaam om mee te werken. Perfect voor een memorabele Braai!

Marabú (Cuba)

Marabú is vervaardigd van een snelgroeiende, woekerende boomsoort die op Cuba groeit. Het takhout heeft een zeer dense structuur en is daardoor zeer geschikt om te worden verwerkt tot houtskool.

De Marabu houtskool houdt in vrijwel alle opzichten het midden tussen White Quebracho en Zuid Afrikaaanse Acacia houtskool. Eveneens gemaakt van een harde houtsoort, geeft de Marabu zeer veel energie af en is dus eveneens geschikt voor slow cooking. De houtskool maakt bij het branden een typisch metaalachtig geluid en geeft een uniek aroma af dat zeer gesmaakt wordt door de kenners.

Een prachtig compromis en onze keuze indien we tot één soort beperkt zouden blijven. Net zoals de White Quebracho brandt deze ook zeer mooi op met een weinig krijtwitte as. Eveneens uitermate geschikt voor de Big Green Egg, Bastard of andere kamado. Kan zeer heet worden met weinig zuurstof.

Hoe werken met kokosbriketten?

WOODcom Kokosbriketten en uw barbecue wordt een feest!

 • Zeer zuiver en milieuvriendelijk product.
 • De briketten worden gemaakt van de schaal van de kokosnoot. Kokosbriketten zijn CO2-neutraal: geen enkele boom moet hiervoor gekapt worden.
 • Weinig asresten.
 • Beter grillen door de constante hoge temperatuur.
 • Eén enkele laag volstaat om een ganse sessie te grillen.
 • Dus u heeft minder verbruik en zal beduidend langer grillen dan met de klassieke houtskool.

Gebruiksaanwijzing hoe werken met kokosbriketten:

U kan de kokosbriketten aansteken enkel met aanmaakblokjes. Dit neemt echter wel wat tijd in beslag.

 • Methode 1: gebruik een brikettenstarter
  Je vult deze met staven of briketten en steekt hem aan met aanmaakblokjes en wat krantenpapier. Na een 20-tal minuten heb je een mooie roodgloeiende lading briketten die je uitstrooit in de barbecue.
 • Methode 2: maak een dun bedje van gewone houtskool en steek deze aan. Zodra de kolen gloeien legt u de staven er bovenop en wacht u tot deze op hun beurt gloeien.
 • Methode 3: de methode van de professionele kok. Leg de staven afwisselend recht en schuin op mekaar. Gebruik een gasbrander om de staven/briketten aan te steken (ca. 3 minuten). Een tiental minuten later kan u starten met grillen.

Heerlijk!

Voorzorgsmaatregelen:

 • Niet bij verwarming of vuur plaatsen
 • Droog bewaren.
 • Buiten bereik van kinderen houden.
 • Doof het vuur volledig als u de barbecue wil verlaten
 • Kan zonder meer hergebruikt worden.