Stook efficiënter en duurzaam - Handige Tips

Stook efficiënter en duurzaam met houtkachel of haard

Een slechte verbranding in een houtkachel of haard kan een relatief hoge uitstoot van fijnstof creëren. Een hoge uitstoot van fijnstof is uiteraard niet duurzaam en dus slecht voor het milieu. De volgende tips kunnen u wellicht helpen duurzaam te stoken met een houtkachel of haard.

  1. Gebruik droog hout!!

Vers gekapt hout en halfdroog hout levert 2 tot 3 keer minder warmte dan gedroogd hout.  Het is dan ook wetenschappelijk bewezen dat het stoken van droog hout de uitstoot van fijn stof met maar liefst 74% vermindert in vergelijking met halfdroog hout.  WOODcom verkoopt enkel ovendroog hout en elke lading wordt zorgvuldig getest. Draag uw steentje bij aan het milieu en stook daarom enkel met kwalitatief, droog hout.

  • Vers gekapt hout bevat veel vocht (50-60%) en levert twee tot drie keer minder warmte dan goed gedroogd hout.
  • Droog hout minimaal 1,5 tot 3 jaar (minimaal twee zomers).
  • Essen, linde en berkenhout drogen sneller (ca. 1,5 jaar), dan eiken en beuken (ca. 2,5 jaar)

 

  1. Bewaar uw haardhout in de beste omstandigheden
  • Klief het hout in dunne stukken: dun hout droogt sneller
  • Droog het hout in een goed geventileerd hout hok
  • Leg het hout bij voorkeur los van de grond (bijvoorbeeld op een pallet)

 

  1. Controleer de verbrandingstechniek
  • Een houtkachel bevat altijd een luchtregeling, hetzij 1 klep (1-handsregeling voor primair en secundair), 2 kleppen of een automatische luchtregeling.
  • Opstartfase: alles van lucht open (primair + secundair); het is de bedoeling om in een korte tijd voldoende zuurstof te geven zodat het hout makkelijk brandt met zo weinig mogelijk rook
  • Na 20 minuten gaat de primaire lucht dicht, dit is de lucht die onderaan de vuurhaard wordt toegevoerd, dit is de overgang van de startfase, een koude vuurhaard, naar de verbrandingsfase.

 

  1. Prop je kachel niet vol

Ga je de kachel vullen met hout? Vul twee derde van het haardvolume op met hout en hou een derde vrij voor de luchtcirculatie.

  • Fijnere houtstukken zorgen voor een efficiëntere verbranding
  • Het volstouwen van je kachel is uit den boze – Er komt te weinig lucht aan je hout
  • Het zoveel mogelijk afsluiten van je verbrandingslucht, zogenaamd smoren, is niet meer van deze tijd.
  • Gevolg: je verbranding gebeurd veel te traag en onvolledig.
  • Risico op schoorsteenbrand is groter en je creëert hiermee enorm veel fijnstof.

 

 

Bovenstaande punten kunnen gecombineerd zorgen voor tot wel 85% minder uitstoot van fijnstof. U kunt dus enkel met uw houtkachel al veel duurzamer stoken dan u wellicht denkt.

Stook efficiënter!

Ecologisch vuur aanmaken

TOPFIRE VERSUS BOTTOMFIRE: 72% minder uitstoot van fijn stof!

Meestal steekt men een vuur aan door onderaan de aanmaakblokjes en het aanmaakhout te plaatsen om er vervolgens de grotere houtblokken boven op te leggen. Beter echter is omgekeerd te werk te gaan. Je begint met de houtblokken (grootste onderaan). Daar bovenop leg je het aanmaakhout en vervolgens de aanmaakblokjes. De grotere houtblokken krijgen zo de kans om op te warmen en zullen veel minder roken. De uitstoot van fijn stof wordt zo drastisch verminderd. Hout bijleggen doe je op tijd, wanneer er nog een mooie vlam is en het vuur nog goed warm is.

DE ZWITSERSE AANMAAKMETHODE:

  1. U zet de luchttoevoer helemaal open en plaatst het hout telkens kruislings op elkaar. Van dikke blokken naar dunne blokken.
  2. Boven op het hout legt u kruislings wat kleine aanmaakhoutjes met daar bovenop één of twee aanmaakblokjes, welke u vervolgens aansteekt.
  3. Als de aanmaakblokjes zijn aangestoken, zet u de deur van de kachel ongeveer 5 minuten op een klein kiertje.
  4. Als het aanmaakhout goed vlam heeft gevat, sluit u de deur. Langzaam zal het vuur naar beneden trekken en de grote blokken die onder aan de stapel liggen aansteken tot u een prachtig vlammenspel ziet.

 

WOODcom pellets

Stook efficiënter en duurzaam met pellet kachel

Een pellet kachel kan beschouwd worden als een fijne mix tussen een houtkachel en een gashaard. Een pellet kachel combineert namelijk de gezelligheid van een houtkachel met het bedieningsgemak van een gashaard.

Deze produceren minder uitstoot dan houtkachels, dit dankzij een moderner proces van verbranding. Het is echter wel belangrijk om voor een juiste brandstof, installatie, afstelling en onderhoud van de pellet kachel te zorgen.

Last but not least, uw schoorsteen.

Ook uw schoorsteen is van invloed op de manier van stoken. De schoorsteen voert immers rook en rookgassen af, des beter een schoorsteen dit doet, des te duurzamer u aan het stoken bent.

Een schoorsteen hoort namelijk goed te ‘trekken’, dit beteken dat de rookgassen goed worden afgevoerd en zuurstof toe kan blijven stromen. Dit is te realiseren door de schoorsteen bij voorkeur jaarlijks te laten reinigen.

Overgang naar bijvulfase:

  • Als de temperatuur in de vuurhaard zakt onder een bepaalde waarde wordt ook de secundaire luchttoevoer geleidelijk aan vermindert. Dit om de warmte zoveel mogelijk in de kachel te houden.
  • Van zodra het vlammenbeeld bijna weg is, is dat het optimale moment om hout bij te vullen.

Enkele zaken waaraan je kan herkennen dat het houtkachel niet goed brandt:

– Te weinig lucht:

  • Ruit wordt snel zwart
  • Donkere oranje vlammen met rookontwikkeling aan het uiteinde
  • Via schoorsteen: donkere rook
  • Hout brandt niet volledig op maar vergaat in kolen

– Te veel lucht:

  • Hout brandt te snel op (1 à 2 kg hout mag pas uitgebrand zijn na 1h branden).

WOODcom is sterk begaan met mens en milieu en was aanwezig bij de ondertekening van de Green Deal voor de huishoudelijke houtverwarming. De Vlaamse overheid erkent duurzaam karakter van hout als brandstof voor verwarming doch wil de uitstoot verminderen. Zij besliste daarom dat de consument moet gesensibiliseerd worden om verstandig te stoken en tijdig een moderne haard aan te schaffen om zo de uitstoot van fijn stof terug te dringen.

Verder worden er geen maatregelen genomen en blijft alles bij het oude. U kan dus gerust verder blijven genieten van de gezelligheid van uw haardvuur.

Door echter slim te stoken en gebruik te maken van het juiste hout kan je een belangrijke bijdrage doen aan het milieu, zonder dat het geld kost.

  • Efficiënter stoken voor minder fijn stof
  • Jouw bijdrage aan een schoner milieu