Verwarm goedkoper met houtbriketten

Wat zijn houtbriketten?

Houtbriketten bevatten geen vocht en stoten dus veel minder schadelijke stoffen uit, deze worden onder hoge druk, zonder bindmiddelen, geperst.
Door het vochtgehalte van 5-10% is het rendement zeer hoog en het asgehalte vrijwel nihil.
Daarnaast zijn WOODcom houtbriketten goed en compact verpakt en daardoor makkelijk te stapelen.

Voor de productie van deze houtbriketten worden geen bomen omgezaagd.  Het wordt gemaakt van houtafval, wat bij zagerijen overblijft.
Zaagsel dus, uit timmerfabrieken en houthandels. Het zaagsel wordt met enorme kracht samengeperst en tot een compact rolletje gemaakt. Het vocht is nagenoeg verdwenen. En het is juist het vocht in het hout dat zorgt voor rookontwikkeling. Met het stoken van houtbriketten is er nagenoeg geen rook meer.

Een schone verbranding gegarandeerd! Kortom, houtbriketten zijn het eigentijdse en ecologische brandhout voor uw kachel, open haard, vuurschaal en vuurkorf.

Hoe kan je best de houtbriketten aanmaken?

Het aanmaken van de houtbriketten kunt u het beste doen met aanmaakhout en aanmaakkrullen. Het gebruiken van benzine, spiritus of kranten is niet de juiste manier om het branden van deze briketten op gang te krijgen. Naast dat het gebruik van deze producten gevaarlijk is , stoot het ook extra schadelijke stoffen uit tijdens het stoken van deze briketten. U kan deze gemakkelijk aan krijgen door te beginnen met twee blokken. Deze briketten kunt u in een driehoek leggen met wat aanmaakhout en aanmaakkrullen er tussen. Op deze manier zullen de briketten snel aan gaan en kunt u echt genieten van de warmte!

Hoe bewaar je het best houtbriketten?

Om optimale kwaliteit te garanderen is het belangrijk dat de houtbriketten opgeslagen worden op een droge plek. Wanneer houtbriketten vochtig worden en het vochtgehalte van 5-10% verloren gaat, zullen de briketten voor uw kachel uit elkaar vallen, met een lager rendement tot gevolg. Tip: laat de houtbriketten op een pallet staan zodat ze het vocht van de grond niet opnemen.

Bespaar op uw verwarming

Het vochtgehalte van het hout bepaalt mede het rendement van uw kachel. Met WOODcom houtbriketten ligt dat onder de 5%, in tegenstelling tot het klassieke brandhout waar dit veelal meestal boven de 20% bedraagt (winddroog). Openhaardhout dat buiten is gestapeld is zeer moeilijk onder de 20% te krijgen. Gevolg is minder warmte en meer rook die uw kachel en schoorsteen vervuilen met roet en teeraanslag waardoor u meer risico loopt op schoorsteenbrand. Door verbranding wordt het vocht in het haardhout omgezet in waterdamp. Met deze dampvorming gaat echter ook de energie verloren die nodig was voor de verdamping. Daarom is de energiewaarde van brandhout met een vochtgehalte > 20% maar maar de helft van deze van houtbriketten. De verbrandingswaarde van onze WOODcom briketten zit dan ook gemiddeld boven de 5,3 Kw/h.

Milieubesparing

WOODcom heeft zijn brikettenpersen ondergebracht bij belangrijke fabrikanten van eiken parket. Vroeger werd dit zaagsel gewoon als afval behandeld. Nu wordt het zaagsel gerecycleerd en rechtstreeks naar de pers aangevoerd. Hierdoor bekomen wij houtbriketten van een uitzonderlijke kwaliteit. Onze houtbriketten zijn bijgevolg een zeer ecologisch product waarvoor geen enkele boom extra omgehakt moeten worden. De hierdoor bekomen optimale verbranding resulteert in 90% minder fijn stof en roetaanslag.

Weinig opslagruimte veel energie

Doordat de briketten hard geperst en compact verpakt zijn beschikt u ook daadwerkelijk over 960 kg stookhout. De meeste houtkratten wegen tussen de 800 en 900 kg met 20% vocht (water waarvoor u betaalt en dat eigenlijk enkel maar afkoelt) .

Ter vergelijking: 1 pallet Houtbriketten van 960 kg heeft een energiewaarde vergelijkbaar met 4m3 haardhout en neemt slecht 1/3 plaats in.

Weinig asresten en gemakkelijk aan te steken

Doordat het vochtgehalte (<5%) zeer laag is en de verbranding gelijkmatig verloopt, zijn het asgehalte en de roetaanslag verwaarloosbaar. Dat merkt u wanneer u uw kachel en schoorsteen schoonmaakt. U kan bovendien de resterende as als grondverbeteraar in de tuin verwerken. Houtbriketten zijn tevens makkelijk met slechts 1 aanmaakblokje aan te steken.

Nadelen houtbriketten

Heeft het stoken met houtbriketten ook nadelen? Eigenlijk zijn die er niet. Of het moet zijn dat het vuur geen geluid maakt. Het knappert niet, zoals bijvoorbeeld berkenhout doet. Je stookt niet alleen vrijwel geurloos, maar ook geluidloos.

Welk houtbriket geschikt voor jouw kachel?

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Ben je benieuwd welk houtbriketten je het beste kunt kopen?

Wij helpen je graag de juiste keuze te maken. Alle houtbriketten die WOODcom jou aanbiedt zijn geschikt voor ieder houtkachel of openhaard. Elke soort heeft zijn specificaties, maar kunnen zonder probleem gebruikt worden in uw houtkachel of openhaard. Door het vochtgehalte van 5-10% en er geen bindmiddel gebruikt wordt is het rendement zeer hoog en het asgehalte vrijwel nihil.   Daardoor ontsteken de houtbriketten zeer snel en zullen deze binnen enkele minuten in werking treden.

Daarnaast zijn WOODcom houtbriketten goed en compact verpakt en daardoor makkelijk te stapelen.

Wil jij het maximale rendement halen uit je houtkachel? Bestel dan houtbriketten  bij WOODcom

Ben je er toch nog niet helemaal uit welke houtbriket voor jouw houtkachel of openhaard het beste zou zijn, bestel dan eens een testpak.  Dan kan je zelf ontdekken of dit houtbriket voor jou het gewenste resultaat geeft.