Hak in Zweedse BoronstaalHak in Zweedse Boronstaal

Hak in Zweeds Boronstaal

28,50 incl. BTW en levering

SKU: BN-HAK-GH19/0-UN-L1 Categorieën: ,

Beschrijving

Hak in Zweeds Boronstaal

Hak met houten handvat.

Een hak is tuingereedschap dat, evenals een schoffel, wordt gebruikt om onkruid net onder grond door te snijden, waarbij tegelijk de grond los wordt gemaakt. De losgehakte plantjes zullen uitdrogen en afsterven.

Wat is Hak in Zweeds Boronstaal

Haaks op de lange steel van het werktuig zit onderaan een metalen blad, dat over de grond schaaft. Het blad kan allerlei vormen, breedtes en dieptes hebben. Hoewel de termen hak en schoffel door elkaar gebruikt worden, is er toch een onderscheid. Bij een hak wijst het metalen blad naar je toe, bij een schoffel wijst het metalen blad van je weg. Een rolschoffel heeft een lange T-vormige steel met daaraan een soort rollende messenkooi die de bovenste centimeters grond opneemt en tegelijk het onkruid juist onder het grondoppervlak afsnijdt.

Waar, waarom en wanneer

Hakken en schoffels zijn werktuigen voor ondiepe grondbewerking. Je kunt ze gebruiken om ongewenste kruidgroei tussen de rijen in je moestuin af te snijden op een warme zonnige dag, zodat het losgewerkte kruid dadelijk verwelkt. Tegelijkertijd maak je de grond los en zorg je voor een goede beluchting van de bodem. Op vochtige bodem kan je beter een handcultivator gebruiken (zie beschrijving hieronder). Ongewenste kruidgroei tussen de planten binnen een rij moet je wel handmatig wieden om je gewassen niet te beschadigen.

Hoe

Een hak trek je steeds naar je toe, terwijl je vooruit stapt. Een schoffel duw je van je weg terwijl je achteruit stapt. Een schoffel wordt daarom ook wel eens een duwhak genoemd. Je trekt/duwt het blad van je schoffel net onder het oppervlak onder een licht schuine of vlakke hoek door de aarde. Doorgaans is een schoffel gemakkelijker te gebruiken op lichte grond, en een hak op zwaardere bodems. De rolschoffel duw je door de rijen voor je heen zodat de messen over de bodem rollen en de aarde en ongewenste kruidgroei los maken, terwijl je erachter op het geschoffelde stuk loopt. Het is een geschikt werktuig op lichte bodems in heel grote moestuinen.

Onkruid:

hakken en schoffelen is beperkt tot net na de aanplant. Het beste moment om met hak of schoffel op pad te gaan is bij zonnig en droog weer, na een periode van regen. Dan is de bovenste grondlaag voldoende opgedroogd. Zonnig weer is nodig zodat het losgehakt onkruid dadelijk verwelkt. Hakken bij vochtig en bewolkt weer heeft geen zin tenzij u het onkruid onmiddellijk uit de aarde verwijdert.
Het aantal keer schoffelen hangt af van de leeftijd van de aanplanting. Tot drie jaar na de aanleg van een houtige vegetatie is veelvuldig schoffelen nodig. Reken op zes tot acht hakbeurten per jaar om ongewenste kruiden uit een aanplanting te weren.

Waarmee tuinieren makkelijker, lichter, efficiënter en eenvoudigweg leuker wordt. En dat is toch uiteindelijk de bedoeling van tuinieren.

Klik hier voor het gehele tuingereedschap assortiment.

Extra informatie

Gewicht 0.75 kg
Afmetingen 7.5 × 16 × 121 cm
Levering

Geleverd