Brandhout - Haardhout kopen | Wat is Kuub, Stère en Los gestort?

We krijgen vaak de vraag wat is een kuub, stère of los gestort en de prijs?

Om deze vraag goed te beantwoorden en het bekende spreekwoord dat we geen appels met peren vergelijken appel met appels gaan we eerst een aantal zaken helder zien te krijgen, zoals

  1.  gestort, stère of gestapelde kuub
  2.  gedroogd, zelf drogen, natuur droog

1. gestort, stère of gestapelde kuub

De gebruikelijke eenheid voor houtvolume is de kubieke meter, afgekort m³. Dat is een kubus van 1 x 1 x 1 meter massief hout.

Bij gestapeld hout (bv. brandhout) is het niet handig om van elk stuk apart het volume te gaan bepalen, zeker niet als het om gekliefd hout gaat. Dan is het gebruikelijk om met een stapelmaat te werken, namelijk de stère. Een stère is het hout dat gestapeld is in een ruimte van 1 x 1 x 1 meter. Het verband tussen een stère en een kubieke meter is de stapelfactor.

De stapelfactor is gemiddeld 2/3 of 66%. Dat wil zeggen dat 2 m³ massief hout in gestapelde vorm ongeveer 3 stère geeft. Hoe korter en regelmatiger de stukken hout zijn, hoe groter de stapelfactor is. Bij los gestort brandhout zit er veel lucht tussen de houtblokken; de stapelfactor is dan maar ongeveer 50 %.
In tegenstelling tot de kubieke meter, is de stère geen eenduidige maat qua houtmassa. In de stapelruimte kan er meer of minder hout zitten, naargelang de aard van het hout en de stapeling.  Los gestort wordt vaak in big bags, kooien of aanhanger geleverd.

Dus een krat brandhout van WOODcom is kant en klaar gezaagd, gekloofd en gestapeld daarom spreken wij hier van kuub verkoop.

2. gedroogd, zelf drogen of natuur droog

Het belangrijkste is dat het hout dat u gebruikt zo droog mogelijk is.

Hoewel de fijnstof in de lucht dus niet puur is te danken aan het branden van hout in de kachel of open haard, kun je er natuurlijk alles aan doen om de uitstoot tot een minimum te beperken.  Wie op een milieubewuste manier hout wil stoken, gebruikt daarnaast alleen schoon hout dat in voldoende mate is gedroogd. Hout bevat van nature namelijk veel vocht. Zo bestaat vers gekapt hout voor ongeveer de helft uit vocht. Je kunt brandhout pas gebruiken wanneer het vochtpercentage gedaald is tot 20%. Zelf hout drogen, is een tijdrovend proces. Meestal duurt het wel een jaar of twee voordat het hout dit percentage heeft bereikt.

Oven gedroogd hout  is een versneld proces waarin het hout binnen een week wordt gedroogd in een droogkamer. Dat gebeurt op een temperatuur van 90 graden. Hierdoor behoudt het hout zijn originele geur en is het helemaal vrij van ongedierte. Oven gedroogd hout met een vochtpercentage van 20% is perfect om te stoken en houdt de uitstoot van fijnstof laag.

Heeft u hulp nodig om keuze te maken welke soort brandhout u en uw kachel of haard wenst?

Dan hebben we speciaal een blog over gemaakt: KIJK HIER

 

Wenst u meer te weten te komen over reinigen van uw kachelruit?

Dan kan u deze blog hier bekijken.

 

Hoe efficiënter stoken?

Bekijk de uitleg hier.