Bruine of witte pellets?

Bruine of Witte Pellets: De Complete Gids voor de Juiste Keuze

In de wereld van pelletverwarming staan bruine en witte pellets hoog op de lijst van beschikbare brandstofopties. Als je je afvraagt welke het beste is voor jouw behoeften, duiken we dieper in op de kenmerken en voordelen van bruine en witte pellets. Lees verder om de juiste keuze te maken voor een efficiënte en duurzame warmtebron.

Bruine Pellets: Natuurlijk en Budgetvriendelijk

Bruine pellets worden meestal vervaardigd uit onbehandeld natuurlijk hout, zoals zaagsel, schaafsel of houtsnippers. Deze pure, ongecompliceerde productie leidt normaal gezien tot een natuurlijke, bruine kleur, wat de naam verklaart.

Voordelen van Bruine Pellets:

  • Milieuvriendelijk: Bruine pellets zijn gewoonlijk een groene keuze, omdat ze enkel natuurlijk hout zouden moeten bevatten zonder toegevoegde chemicaliën.
  • Kostenefficiënt: Het productieproces van bruine pellets is meestal eenvoudiger, wat vaak resulteert in een budgetvriendelijker alternatief.

Witte Pellets: Efficiënt en Minder Onderhoud

Witte pellets ondergaan onder normale omstandigheden een behandeling en zuiveringsproces om zich te ontdoen van schors en chemicaliën. Gemaakt van behandeld houtafval, hebben ze vaak een hogere verbrandingswaarde en minder asvorming.

Voordelen van Witte Pellets:

  • Hogere Verbrandingswaarde: Het zuiveringsproces resulteert gewoonlijk in een hogere energieopbrengst bij verbranding.
  • Minder As: Minder asproductie betekent minder onderhoud en meer gebruiksgemak.

Overeenkomsten tussen Bruine en Witte Pellets

Ondanks hun verschillen delen beide soorten pellets enkele belangrijke kenmerken:

  • Duurzaamheid: Zowel bruine als witte pellets zijn duurzame energiebronnen, vervaardigd uit houtafval.
  • Efficiënte Verbranding: Beide types bieden een schone en efficiënte verbranding, geschikt voor verschillende verwarmingssystemen.

Hoe Kies Je Tussen Bruine en Witte Pellets?

Het antwoord

Dus om te antwoorden op de vraag die u op de lippen ligt. “Welke kies ik nu? Witte of bruine pellets?” is het antwoord vrij simpel: Geen van beide.

Misschien viel het u al op dat er in deze blog een uitbundige hoeveelheid woorden zoals “meestal” en “gewoonlijk” gebruikt werden. Uitgaan van de kwaliteit van een pellet door middel van kleur is onmogelijk en geeft nooit zekerheid. Wat als de pellet gebleekt is? Welke houtsoort zit er zelfs in? Door enkel de kleur te zien kan je dit nooit weten.

De kwaliteit kan alleen gegarandeerd worden door doelgerichte tests uit te voeren en het productieproces persoonlijk te gaan bekijken.

Het echte antwoord

Gelukkig hoeft u dit niet allemaal zelf te doen. Er zijn genoeg instanties (zoals ENplus en DIN) die deze tests voor u hebben gedaan.

Wilt u het juiste advies? Kies dan op basis van certificaat en houtsoort. Door pellets te kiezen die ENplus A1 of DIN+ gecertificeerd zijn bent u zeker van de kwaliteit en zuiverheid van de pellet.

Verder kan u kijken naar de houtsoort om het juiste rendement te kiezen voor uw kachel. KW>12 pelletkachels kunnen bijvoorbeeld een pak meer rendement halen uit eiken pellets.

Toch nog steeds niet zeker en wil u met uw eigen ogen het potentieel rendement vergelijken? Doe dan de watertest.

 

Heb je nog vragen over “bruine of witte pellets?” Neem gerust contact met ons op. We staan klaar om je te helpen bij het maken van de juiste beslissing voor een efficiënte en duurzame warmtebron.