Bodembedekking Kopen

De grote tuinschoonmaak. Opruimen is één, maar de bodem daarna tegen het onkruid bedekken, is minstens evenzo belangrijk.

Maar wat kies je? Boomschors, houtsnippers, cacaodoppen of hennepstrooisel?

Met een laag schors tussen je planten houd je op een efficiënte manier onkruid tegen: de onkruidzaden krijgen geen licht en kunnen niet kiemen. Zo’n laag houdt ook het vocht beter vast en beschermt je planten tegen droogte in de zomer en strenge vorst en harde regens in de winter.

Laat je niets wijsmaken: in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, verzuurt schors de bodem niet.

Welke bodembedekking je ook gebruikt: zorg ervoor dat de bodem helemaal onkruidvrij is, voor je het uitstrooit.

Tuinschors, functioneel én decoratief

Tuin- of sierschors kopen doet u niet elke dag. Het is een aankoop die voor de eerstkomende jaren de uitstraling van uw tuin zal bepalen. Schors heeft twee functies. Enerzijds maakt het het onderhoud van uw tuin makkelijker. Anderzijds geeft het aan uw tuin een meerwaarde omdat uw planten individueel veel mooier uitkomen. Boomschors regelt de bodemtemperatuur, het verdrijft insecten en het voegt voeding toe aan de bodem. Er bestaan enorm veel soorten tuinschors, van goedkope boomschors tot duurdere. En u vindt boomschors in vele houtsoorten. Maak de juiste keuze sierschors en u zult optimaal van uw tuin kunnen genieten.

Hoeveel tuinschors heeft u nodig?

Een boomschors bodembedekker moet dik genoeg aangebracht worden. Doorgaans wordt er een laag van 7 tot 10 cm gerekend. Bereken de oppervlakte die u wilt bedekken en bereken zo het volume dat u nodig heeft. Dit zijn echter slechts richtlijnen. Er zijn andere factoren die de nodige hoeveelheid mee bepalen. Bij het gebruik van worteldoek moet u minder boomschors kopen. Bij een zandleem of kleigrond moet u minder boomschors bestellen dan bij pure zandgrond. En bij grotere stukken boomschors heeft u meer nodig dan bij kleine stukken.

Hoe brengt u tuinschors aan?

Dat boomschors goedkoop is, is een feit. U kunt dus goedkope boomschors kopen het hele jaar door. Voorzie ruim voldoende tuinschors als u de eerste keer uw tuin bedekt met deze bodembedekker. Als u te veel aan boomschors zou hebben, kunt u die altijd gebruiken voor in bloembakken of om de rand rond uw vijver proper te houden bijvoorbeeld. Boomschors aanbrengen is zeer simpel. U maakt de grond mooi egaal, eventueel brengt u worteldoek aan. Daarna strooit u de boomschors gelijkmatig uit. Meer hoeft u niet te doen. Boomschors gaat gemiddeld 5 jaar mee, afhankelijk van de ondergrond en de weersomstandigheden.

Welke soort tuinschors kopen?

Tuinschors kopen begint met het maken van de juiste keuze. U wil boomschors bestellen maar weet nog niet goed welke soort het best geschikt is voor u? We bieden verschillende boomschorsen met elk hun kalibers. De grootte van de schors is een persoonlijke keuze. Kleinere stukken lagen beter en laten dus minder licht door, wat ook de kieming van de onkruidzaden nog beter bestrijdt. Grotere stukken gaan dan weer langer mee (verteren minder snel). Al onze schorsen hebben een heel natuurlijk uitzicht. Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren!

Dennenschors is een zeer goede en vrij goedkope boomschors.  Er bestaat bijvoorbeeld schors van de Sylvester of grove den. Sylvesterschors is stevig en van goede kwaliteit. Deze soort is afkomstig van de grove den met lange naalden, ook wel douglas met vezels genoemd. Het heeft een warme bruine uitstraling.  Daarnaast kunt u ook Franse boomschors kopen. Deze is afkomstig van de Pinus Maritima en heeft een roodbruine terracotta tot acajou kleur. Het geeft aan uw tuin een zuiders tintje. Beide soorten zijn niet alleen geschikt als bodembedekker, maar worden ook gebruikt onder speeltuigen, op wandelpaden en opritten. Daarenboven kunt u sierschors ook perfect in plantenbakken gebruiken. Geen fan van schors? Dan kunt u kiezen voor houtsnippers als bedekking. Ze hebben een naturel bruine kleur en zijn geschikt voor borders en bloembakken.

Let op de details en de afwerking

Bij het kiezen van tuinschors, gaat u natuurlijk een bepaalde uitstraling voor uw tuin nastreven. Let daarom goed op de details als u boomschors koopt. Grote stukken hebben een andere uitstraling dan kleine stukken. Grote stukken dekken minder goed dan kleine stukken, maar gaan dan weer langer mee. Handgeselecteerde boomschors is zorgvuldig uitgezocht en zal bijvoorbeeld geen vezels aan de randen vertonen waardoor de bodembedekking een strakkere uitstraling krijgt. Om uw tuin helemaal in orde te brengen, gaat u niet alleen dennenschors kopen, maar is het ook belangrijk om aan de afwerking te denken. Denk bijvoorbeeld aan tuinafboording die ervoor zorgt dat uw tuinschors niet op uw verharde oprit terecht komt. Als u een vijver heeft, kunt u deze met tuinafboording afwerken en hierrond een laag sierschors leggen. Zo krijgt uw vijver een zeer natuurlijke uitstraling.

Hieronder geven we de eigenschappen van onze verschillende soorten schors.  Ontdek mee en maak jou keuze!

Er bestaan namelijk veel verschillende soorten met elk hun unieke eigenschappen (zoals kleur, kaliber, levensduur, …)

 

Franse Pinus Maritima

Franse Pinus Maritima is een roodbruine sierschors die erg mooi staat in een tuin of een park en een uitmuntende kwaliteit heeft!

Deze schors verfraait niet enkel het uitzicht van je bloemenperken, borders en dergelijke, het houdt ook onkruid tegen en beschermt je bodem tegen uitdroging.

Top kwaliteit van de gespecialiseerde sierschors fabrikant uit de Landes.

Enkele kenmerken van de WOODcom Franse Pinus Maritima:

 • Levensduur: 5 jaar
 • Formaten: dubbel gezeefd: 10-20 mm of 20-40mm
 • Kleur: terracotta, roodbruin
 • Compositie: Pinusschors met vezels
 • Toepassingen: opritten, borders, voortuin, onder speeltuigen, wandelpaden

Pinus Sylvestris

Pinus Sylvestris ook genaamd Sylvester boomschors is afkomstig van de grove den met de lange naalden.

Deze schors heeft een vlakke bruine houtkleur, van de schors afkomstig. Het is een sterke schors die lang meegaat.

Voor in de kleine maten is het een uitstekende schors om onkruid te vermijden.

Ook als onderlaag kan het perfect gebruikt worden.

Enkele kenmerken van boomschors Sylvestris:

 • Levensduur: 3-4 jaar
 • Formaten: 0-20 mm en 0-60mm
 • Kleur: lichtbruin
 • Compositie: Pinusschors met vezels
 • Toepassingen: opritten, borders, voortuin, onder speeltuigen, wandelpaden

Décor schors

We hebben in beidde soorten Décor schors.

De schorsdeeltjes van WOODcom Boomschors Décor zijn met de hand geselecteerd. Dit op kleur, formaat en schone rand (vermijden van vezels).
Tenslotte maakt dit, dat deze schors helemaal niet te vergelijken is met de schorsen die verkocht worden in bulk en big bags.
Hoe dan ook is de perfecte bodembedekker voor een bijzonder kwalitatieve uitstraling van uw perk.

Er is op de markt geen mooiere sierschors in deze grote stukken.

Enkele kenmerken van de WOODcom Boomschors Décor:

 • Levensduur: 3-4 jaar voor Sylvestris en 5 jaar voor Maritima
 • Formaten: Sylvestris: 60-120mm en Maritima: 20-40mm
 • Kleur: lichtbruin voor Sylvestris en terracotta, roodbruin voor Maritima
 • Compositie: beidde hand geselecteerd zonder vezels
 • Toepassingen: bloembakken, sierbordes, voortuin, onder speeltuigen, wandelpaden

Houtsnippers

Houtsnippers of (hout)chips, soms ook verkocht onder de naam ‘mulch’, zijn stukjes hout van loof- of dennenbomen. Ze zijn minder duur dan schors, maar ze vergaan sneller; je vult de laag best elk jaar bij.

Een laag van 10 centimeter is een minimum. Heb je veel struiken en bomen in je tuin, dan kun je je eigen snoeiafval hakselen en als afdeklaag gebruiken. Opgelet, gebruik geen vers gehakseld hout direct tussen jonge of kleine plantjes, het kan stikstof aan de grond onttrekken, waardoor de planten wegkwijnen. Laat het eerst drie tot vier maanden op een hoop liggen. Onder volwassen struiken kan het geen kwaad. Snoeiafval van coniferen is toxisch, zeker voor jonge planten, maar des te interessanter voor paden: er kiemt amper onkruid in, en katten houden er niet van.

Dit in de tuin zorgt ervoor dat de bodem tussen je planten minder snel uitdroogt én voorkomen onkruid op een milieuvriendelijke manier.

Ze zijn op een duurzame manier geproduceerd. Ze worden in een speciale oven aan hoge temperatuur geconditioneerd.

Dit maakt dat ze een mooie bruine kleur hebben en bovendien zeer langzaam verteren. (let op hout is een natuurproduct en is zonder constante vaste kleuring – kleur wordt beïnvloed door omgevingsfactoren)

Houtsnippers worden vooral gebruikt voor grote tuinen.

Andere bodembedekkers zijn Cacaodoppen - Hydrokorrels - Lavakorrels - Hennepstrooisel

Cacaodoppen zijn een lekker ruikend afvalproduct van de chocolade-industrie. Het oogt heel natuurlijk bruin en strooi gemakkelijk uit.

Bijkomend voordeel: cacaodoppen geven extra voeding af aan je planten. Om het in de hele tuin te gebruiken, is het duur, maar het is wel heel dankbaar als afdekmateriaal in bloempotten.

Tip! Cacaodoppen, lavagruis en kleikorrels weren slakken en houden de katten weg.

Hydrokorrels, dat zijn luchtige korrels van gebakken klei, zijn een erg mooi materiaal voor je terrasplanten. Het houdt heel lang (de korrels vergaan niet) en zo’n laagje weert het onkruid en remt de verdamping, zodat je minder water moet geven. Je hebt ook een fijnere variant, lavagruis, dat handiger is voor kleine potten.

Lavakorrels kunnen het ganse jaar door worden toegepast. Dit is om onkruidgroei te voorkomen en de bodemvochtigheid op peil te houden: een laag van 3-5 cm aanbrengen in het voorjaar. Ook om de planten te beschermen tegen vorst: een laag van 8-9 cm aanbrengen in het najaar.

Hennepstrooisel zijn de luchtige, fijne snippers die overblijven na het oogsten van de hennepvezels, die onder meer in isolatiematerialen worden gebruikt. Je strooit de snippers 2 tot 5 centimeter dik uit, tegen het onkruid en tegen verdamping. Hennep verteert snel, daarom is het ook een ideale onkruidonderdrukker voor de moestuin. De resten werk je na de winter onder de grond in; ze helpen de bodem te verbeteren.

Conclusie: bye bye onkruid en welkom WOODcom bodembedekkingen!

Onkruid: de meeste tuinbezitters zijn het liever kwijt dan rijk. Toch is hardnekkig wieden niet altijd noodzakelijk. Houtsnippers en boomschors zijn namelijk vormen van bodembedekking die onkruidvorming prima tegengaan.