Bemesting tuin

Welke mestsoort moet ik gebruiken?

Mest wordt gebruikt om grond vruchtbaarder te maken. Het bestaat uit een combinatie van dierlijke uitwerpselen die al dan niet worden vermengd met stro. Er zijn verschillende soorten mest, die elk eigen eigenschappen kennen en in verschillende situaties worden gebruikt. Naast mest zijn compost en kunstmest ook middelen om de bodem vruchtbaarder te maken.

Niet iedere mestsoort is voor iedere situatie geschikt. Daarom is het handig om vooraf onderzoek te doen naar welke soort mest u nodig heeft. Om hierbij te helpen beschrijven we in deze blog een aantal mestsoorten en geven we aan waar ze voor te gebruiken zijn. Ook vertellen we meer over de functie van mest en waar het goed voor is.

Goede bemesting voor een gezonde bodem!

In een rijke, luchtige voedingsbodem groeien en bloeien jouw planten goed. Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder snel de planten vatbaarder zijn voor ziekte en plagen.
Met toedienen van een meststof voed je de bodem met mineralen en voedingsstoffen (nitraat, fosfor, kalium en overige elementen) die je planten nodig hebben om te groeien.

Er zijn heel wat factoren die meespelen om juiste bemesting te krijgen:
1) Laat de bodem ademen
2) Welke grondsoort heb je?
3) Mest en bodemverbeteraars
4) Compost

Wat is mest?

Zoals eerder al geschreven bestaat mest uit dierlijk uitwerpselen die al dan niet zijn vermengd met stro. Net als compost en kunstmest wordt mest gebruikt om de bodem vruchtbaarder maken. Mest wordt gebruikt door boeren, maar ook door consumenten die hun gazon bemesten. Organische mest noemen we ook wel stalmest. Er zijn verschillende soorten stalmest, waaronder paardenmest, rundermest en varkensmest.

Waar is mest goed voor?

Mest kan worden gezien als een voedingsstof voor de tuin. De tuin en de daarin groeiende gewassen profiteren het meest van organische meststoffen. Deze stoffen voeden de bodem en het bodemleven en daardoor ook de planten. Door een betere bodemstructuur wordt de bodem vruchtbaar en kunnen planten beter groeien.

Waaruit bestaat mest?

De belangrijkste ingrediënten van mest vallen onder te verdelen in twee categorieën: hoofdelementen (de basisvoeding voor planten en gewassen) en sporenelementen (de zogenaamde ‘vitaminen’ voor een plant). Onder de hoofdelementen vallen onder andere stikstof, fosfaat, kali en magnesium. Onder de sporenelementen vallen onder andere ijzer, mangaan, koper, zink en molybdeen.

Welke soorten mest zijn er?

Je kan je wel eens overrompeld voelen bij het zien van de hoeveelheid keuze die je krijgt voorgeschoteld als je naar je tuincentrum gaat voor mest. We zetten even op een rijtje welke mestsoorten er zijn, wat ze juist doen en wanneer en voor welke planten je ze dan best gebruikt.

Meststoffen kopen, waarmee moet u rekening houden?

Laat de bodem ademen!
Voor een goede voedingsbodem zijn twee dingen belangrijk: de juiste voedingsstoffen én een bodemstructuur waardoor plantenwortels deze voedingsstoffen makkelijk kunnen bereiken.

Test: graaf een kuil

De bodem van je tuin moet kunnen ‘ademen’ en daarvoor is een losse structuur nodig. Voordeel van een luchtige bodem is ook dat die meer water vasthoudt, zodat je minder vaak hoeft te sproeien.
Je kunt dit testen door een kuil te graven.
Als de grond kruimelig uiteenvalt, heeft jouw tuin een goede bodemstructuur.
Valt het resultaat tegen en is de grond niet erg los, dan helpt het om wat compost door de bovenlaag te scheppen.

Mest en bodemverbeteraars
Ook al is de bodem van je tuin van nature niet erg vruchtbaar, dan kun je er met de juiste bemesting en bodemverbeteraars toch goede tuingrond van maken.

Organische mest

Dit is natuurlijke mest op basis van dierlijke en plantaardige afvalstoffen. Deze groep meststoffen verbetert (verrijkt) de grond met humusvormende deeltjes en bevat voedingsstoffen die langzaam worden afgegeven. Bekende mestsoorten uit deze groep zijn stalmest, beendermeel, bloedmeel, vismeel, gedroogde koemestkorrels of koemest in droge poedervorm, compost enz. Het gehalte aan de belangrijkste groeistoffen kan sterk wisselen en is niet nauwkeurig te bepalen. Uit de organische stof ontstaat dan de humus in de bovenste grondlaag. Dat is een heel bijzondere stof, eigenlijk het belangrijkste deel van de levende ‘deken’ op de bodem. Humus houdt voedingsstoffen en vocht heel goed vast en staat dat aan de planten af als ze het nodig hebben.

Kunstmest of minerale mest

Dit is een groep meststoffen die meestal chemisch wordt vervaardigd. Daardoor is het gehalte aan voedingsstoffen nauwkeurig bepaald. Dat is bovendien veel hoger dan in organische mest. Met kunstmest geef je een echte groeistoot aan de planten en hef je eventuele tekorten razendsnel op. Maar kunstmest verbetert de bodem niet omdat er geen organische restmaterialen in zitten.

Verschillende mestsoorten voor speciale plantengroepen

Behalve de algemene, universele meststoffen, zijn er allerlei speciale meststoffen ontwikkeld die helemaal zijn afgestemd op de specifieke behoeften van bepaalde groepen planten. Die bevatten alles wat die planten nodig hebben, ook veel spoorelementen.

Als je deze mestsoorten aan de planten geeft waar ze voor bedoeld zijn, weet je zeker dat ze het niet beter kunnen hebben.

Het tijdig bemesten van de tuin is essentieel voor een frisgroene, gezonde en bloeiende tuin + bovendien uw grasperk onderhouden levert aantal jaren een prachtige gazon op in uw tuin!

Magnesiumhoudende gekorrelde kalkmeststof

Kalk is een heel belangrijke bodemverbeteraar, behalve bij planten die van zure grond houden. Kalk zorgt er namelijk ook voor dat de grond minder zuur wordt, waardoor bijvoorbeeld mos verdwijnt.

Korrelkalk bestaat uit calcium en magnesium:
– Calcium heeft een positieve invloed op de bodemstructuur.
– Magnesium is essentieel voor de bladgroenwerking en zorgt tevens voor een gezonde groene kleur van de bladeren.

Gebruik & hoeveelheid van magnesiumhoudende gekorrelde kalkmeststof:

Om de kalktoestand op peil te houden is een onderhoudsbekalking van 10 à 15 kg per 100 m2 aangewezen.  Het najaar en het voorjaar zijn de beste periodes om korrelkalk te strooien.

Tuinmeststof

Tuinmeststof is een minerale samengestelde NPK-meststof voor een all-round toepassing in de tuin.

Zodoende door de uitgebalanceerde samenstelling is deze tuinmeststof inzetbaar van gazon tot moestuin en van siertuin tot boomgaard.

  • Bovendien door de snelle en directe werking van de tuinmeststof verkrijgen we een hogere opbrengst in de groentetuin.
  • Doordat verbetert de kwaliteit van de planten en ook de weerstand tegen ziekten gaat er op vooruit.
  • Daarnaast bevat het magnesium voor een goede bladgroenwerking.
  • Het aanwezige zwavelgehalte zorgt voor een betere beginontwikkeling van eiwitten, aminozuren en vitaminen in de plant en bevordert eveneens de stikstofwerking.

Kortom de universele tuinmeststof voor alles wat groeit en bloeit.

Gebruik & hoeveelheid van tuinmeststof:

  • Ten eerste best gelijkmatig uitstrooien enkele dagen voor het zaaien of planten. Vervolgens de meststof met de bouwvoor vermengen tot op een diepte van 8 à 10 cm.
  • Ten tweede tijdens het groeiseizoen en volgens de specifieke behoeften van de plant, tuinmeststof bij strooien. Indien mogelijk in siertuin, border en moestuin de korrels lichtjes inwerken.
  • Ten derde bij voorkeur bemesten als er regen wordt verwacht, voor het sproeien of bij een vochtige bodem.
Teelt Kg per are
Aardappelen 8 à 12
Aardbeien 6 à 8
Coniferen 5 à 7
Fruitbomen 7 à 9
Gazon – aanleg 8 à 12
Gazon – onderhoud 4 à 5
Heesters 5 à 7
Kool- en wortelsoorten 7 à 9
Rozen 3 à 5
Vaste planten 3 à 5
Vollegrondsgroenten 6 à 8

NOOT : Hoewel bovenstaande tabel uiterst zorgvuldig werd samengesteld. Is zij slechts indicatief en kunnen op basis van de verstrekte informatie geen rechten ontleend worden.

Gazonmeststof

Gazonmeststof is een minerale chloridearme NPK meststof met een uitgebalanceerde samenstelling. Bevat alle onontbeerlijke elementen die noodzakelijk zijn voor een gezonde groei van het gras.

Ideaal voor de bemesting van jonge en bestaande gazons, sportvelden en fairways.

Vlot strooibare, stofarme en snel oplosbare korrel. Kleiner korrelgranulaat dan klassieke NPK-meststoffen; hierdoor valt het korreltje vlakbij de grasplant.V

Bemestingsadvies

Tijdstip Kg Gazonmeststof per 100m2:

  • Begin maart 4-5
  • Half april 4-5
  • Begin juni 4
  • Begin juli 3-4
  • Half augustus 3-4

(Hoewel deze informatie met de grootste zorg werd samengesteld, kan zij slechts als leidraad dienen en kunnen op grond hiervan geen rechten worden ontleend.)

Gazonmeststof met Antimos

Organische gazonmeststof met antimos en bacteriën is de ideale en noodzakelijk meststof voor ieder gazon. Hoe dan ook of het nu gaat om jonge of bestaande gazons, sportvelden of fairways, met dit houdt u uw gazon in optimale conditie en geeft u het de beste zorg die u geven kunt.

Is een milieuvriendelijke,  samengestelde organische meststof met een evenwichtige NPK- verhouding.   Bovendien de perfecte combinatie van meststof en mosbestrijding. Vlekt niet (ook niet op kledij). En efficiëntere werking door bacteriën.

Gebruik & hoeveelheid van gazonmeststof met antimos:

  • Algemeen gebruik: 10 à 15 kg per 100 m²
  • Bovendien te gebruiken in maart-april en september-oktober.
  • Ten slotte 6 à 8 weken na het strooien van Gazon + Antimos + Bacteriën kan als onderhoudsbemesting 10-4-6 toegediend worden à rato van 5 kg per 100 m².  Daarna herhaal deze onderhoudsbemesting om de 6 à 8 weken naargelang de specifieke behoefte van het gazon.

OPMERKING : Gazon + Antimos + Bacteriën bevat dierlijke eiwitten. Vee mag daarom niet op het land komen gedurende minimaal 21 dagen na het gebruik ervan.

Ten slotte wanneer en hoeveel mest?

Het voorjaar is de perfecte tijd om de tuin voor de eerste keer te bemesten. Na een rustperiode in de winter beginnen in het voorjaar namelijk alle planten weer uit te lopen. Met name in deze periode groeien planten hard en kunnen daardoor wel wat voedingstoffen gebruiken. Zodra je ziet dat de tuin langzaam ontwaakt uit zijn winterslaap, kun je de tuin gaan bemesten.
Meestal is dit eind maart, begin april (afhankelijk van het weer). Omdat veel planten nog moeten gaan uitlopen en het blad dus nog niet aan de planten zit, is het nu nog erg gemakkelijk om de mestkorrels rondom de planten te strooien. Zo strooi je minder snel mestkorrels in de plant wat de kans op bladverbranding verkleint. Herhaal deze bemesting vervolgens in de zomer nog een keer. Werk de korrels vervolgens met een hark door de bovenste laag van de grond. Om de werking van de meststof direct op gang te brengen, kun je wat water geven mocht er op korte termijn geen regen worden verwacht.

Te veel mest verzwakt je planten

Compost kun je in een laagje van 1 cm uitstrooien over de border en het gazon. Kijk voor de hoeveelheid gedroogde dierlijke mest op de verpakking. Zandgrond heeft meer mest en bodemverbetering nodig dan veen- of kleigrond. Gebruik nooit te veel mest, want dat verzwakt je planten juist. Bovendien spoelt de overtollige mest weg als het regent en dat vervuilt het grond- en oppervlaktewater.

Meststoffen kopen? Doe het gewoon online

Op zoek naar een goede meststof om de tuin te bemesten?
Maak het u gemakkelijk wanneer u meststoffen wilt kopen en koop het via internet. De kwaliteit is uitstekend en het wordt gewoon geleverd op het adres dat u aangeeft.