Onkruid- & mosbestrijding

Toont alle 3 resultaten

Onkruid- & mosbestrijding

Preventieve en curatieve oplossingen tegen onkruid

Oplossingen tegen onkruid zijn geëvolueerd waarbij bodembedekkers een waardige aanvulling op conventionele onkruidbestrijding bieden. Cijfers bewijzen een verdubbeling van de verkoop van bodembedekkers gedurende meerdere jaren. Naast het preventieve aspect brengen bodembedekkers ook een decoratieve toets in de tuin.

Hoe hard je er ook tegen vecht, onkruid en mos lijken altijd een plekje te vinden om zich te nestelen. Tussen de planten, in de voegen van de oprit, op het terras… Het is een doorn in het oog van heel wat tuinliefhebbers.

Waarom is onkruid zo hardnekkig? Hoe kan je het best verwijderen? En wat kan je doen om de groei ervan in de toekomst te verminderen? Hier vind je het antwoord op enkele prangende vragen rond mos en onkruid.

1. Wat is onkruid precies?

Als er op een plaats of plek een ongewenste plant groeit en zich zeer snel uitbreidt, spreek je van onkruid.

Echter niet iedereen vindt dezelfde plant onkruid.

2. Waarom groeit en verspreidt onkruid zo snel?

Onkruiden zijn meester voort planters. Ze doen er alles aan doen om hun soort te laten overleven, en zijn daarin erg efficiënt. Hun lichte zaden verspreiden zich gemakkelijk via de wind. Wanneer die op een vruchtbare bodem landen, voelen ze zich meteen thuis en beginnen ze te kiemen. De plantjes groeien in snel tempo en produceren weer nieuwe zaadjes om te verspreiden.

Voor jou is dat efficiënte voortplantingsproces vooral vervelend. Want onkruid en mos kunnen het uitzicht van je tuin of terras flink ontsieren.

2. Hoe verwijder je onkruid en mos effectief?

Bij onkruid is snel handelen cruciaal. Als je het aanpakt voordat de zaadjes ontwikkeld zijn, voorkom je dat die zich verspreiden naar andere plaatsen in je tuin.

Onkruid verwijderen kan op verschillende manieren:

  • De fysieke manier tussen de tegels: Haal met bijvoorbeeld een mesje het onkruid weg tussen voegen, kieren en tussen je planten. Veeg elke week je paden om te voorkomen dat onkruidzaadjes er gaan kiemen. Die methode is effectief, maar ook erg tijds- en arbeidsintensief.
  • De fysieke manier in je tuin: Haal met een schoffel het onkruid uit je tuin, verwijder dit zo snel mogelijk.  Als je dit iedere week bijhoudt, heb je er het minste werk van.
  • De efficiënte manier: Gebruik de onkruidbestrijders van WOODcom op plaatsen waar je last hebt van onkruid. Deze onkruidbestrijder verzwakt de plant waarna het onkruid afsterft. De werkzame stof komt voor in de natuur en wordt in de bodem afgebroken tot water en koolzuurgas. Zo bestrijd je onkruid en mos met respect voor de natuur!

3. Kan je onkruid bestrijden met zout of azijn?

Nu klassieke onkruidverdelgers met glyfosaat om gezondheidsredenen niet langer beschikbaar zijn, is de verleiding groot om huis-tuin-en-keukenmiddeltjes in te schakelen in de strijd tegen onkruid. Maar dat doe je beter niet!

Zout stapelt zich op in de bodem, waardoor ook de andere planten in je tuin het moeilijk krijgen om te groeien. Azijn en bleekwater zijn ook schadelijk voor het leven in je tuin.

4. Hoe kan je de kans op de groei van onkruid en mos verkleinen?

Onkruid en mos in het gazon kan je verminderen door het gras in topconditie te houden. Gras dat gezond en dichtbegroeid is laat immers weinig ruimte voor onkruid en mos.

Tussen de planten bedek je de naakte bodem best met schors, kastanje-houtsnippers of levende bodembedekkers. Zo leg je een fysische barrière aan, waardoor onkruidzaadjes nauwelijks plaats krijgen om zich te ontwikkelen.