Tuingereedschap

Toont alle 9 resultaten

Tuingereedschap

In de tuin klussen is voor veel mensen een hele inspanning. Dit komt door de combinatie van fysiek werk en versleten tuingereedschap. Vaak wordt er tuingereedschap gebruikt dat nog van een grootvader komt, maar eigenlijk in een museum hoort te liggen. Dat maakt jouw werk zeker niet makkelijker. Denk daarom eens aan jezelf en koop gewoon een gloednieuwe schop, bladhark of riek. Zo heb je kwalitatief materiaal in huis om van inspanning naar ontspanning te gaan. In je tuin werken is dan ook veel aangenamer met goed tuingereedschap van Woodcom.

Voor elke klus, het juiste gereedschap

Nieuw tuingereedschap maakt je tuin onderhouden makkelijker, maar er zijn nog andere zaken die jouw werk vergemakkelijken. Het is naast nieuw gereedschap zeker even belangrijk om over het juiste gereedschap te beschikken. We kennen allemaal wel iemand die met 1 schop alle klusjes in de tuin doet. Een schop dient eigenlijk om te scheppen en een spade is dan bijvoorbeeld veel effectiever om mee te spitten. Onze medewerkers geven jou graag advies over waarvoor je onze gereedschappen kan gebruiken. Daarom is Woodcom de plaats om je nieuwe schop of spade te kopen. De extra investering verdient zich uiteindelijk altijd terug. Hetzelfde telt voor goede bladharken in plaats van te sukkelen met oude rijven waarvan de tanden scheef staan. Investeer dus in nieuw tuingereedschap zo bespaar je je energie, je rug en onnodige frustraties. Met het juiste gereedschap wordt tuinieren een stuk leuker en makkelijker.

Onderhoud je tuingereedschap op regelmatige basis

Een onderdeel van in de tuin werken waar veel mensen tegenop kijken is het onderhouden van het tuingereedschap. Wanneer je hier toch tijd insteekt, brengt het verschillende voordelen met zich mee. Zo ga je bijvoorbeeld plantenziektes, schimmels, eitjes van insecten en onkruid tegen. Daarbij zal een goed onderhouden stuk gereedschap veel langer meegaan en minder snel roesten. Een nieuwe riek kopen is dus niet nodig als je de oude goed blijft verwennen. Onder onderhouden valt het schoonmaken en berschermen van je spade, schop, riek of bladhark. Na het werk deze even afspoelen met de tuinslang en nadien inspuiten met olie, is vaak al genoeg om de levensduur te verlengen.

Onderhouden doe je zo:

1) Maak je tuingereedschap schoon

Schoonmaken van het tuingereedschap zou het eerste moeten zijn dat je doet na het tuinieren.
Wanneer je gereedschap in aanraking is geweest met aarde, zoals bijvoorbeeld je schoffel, hark of schop, zal je de aarde hiervan moeten verwijderen. Dit kun je gemakkelijk doen door er even met de tuinslang overheen te spuiten. Wanneer de aarde alsnog aan je gereedschap blijft plakken, bijvoorbeeld wanneer je kleigrond hebt, hun je het met een borstel proberen.
Op die manier moet het tuingereedschap dat in aanraking is geweest met aarde goed schoon te maken en houden zijn.
Maak het gereedschap altijd goed droog nadat je het hebt schoongemaakt. Water kan immers roest veroorzaken en dat is wel het laatste dat je wilt.

2) Bescherm je tuingereedschap tegen roest

Nadat je je tuingereedschap goed hebt schoongemaakt is het tijd het te gaan beschermen tegen roest. Roest is namelijk een op de loer liggend gevaar bij tuingereedschap. Dit komt doordat er bij tuinieren altijd wel enige vorm van water of vocht komt kijken. Daarnaast zijn de gereedschappen ook wanneer ze droog zijn nog vatbaar voor roest.

Een handig trucje om je gereedschap te beschermen tegen roest is het gebruik van olie. Wanneer je hiervan een klein laagje over je tuingereedschap smeert zal dit een beschermende laag vormen. Dit komt doordat de olie water afstoot.

Zorg ervoor dat je niet te veel olie gebruikt. Een dun laagje is echt al voldoende. Je hoeft trouwens niet bang de zijn dat het kleine laagje olie voor milieuvervuiling zal zorgen. De natuur is staat om de kleine restjes die wellicht in de aarde komen, af te breken.

3) Verwijder roest wanneer dit toch ontstaat

Wanneer er toch roestvorming ontstaat, kun je dit nog verwijderen. Tuingereedschap met wat roest hoeft niet gelijk afgeschreven te worden. Je kunt roest verwijderen met schuurpapier of een staalborstel.

Ook het gebruik van witte azijn kan je helpen om de roest van het metaal te verwijderen. Laat het gereedschap enkele uren in een bak met witte azijn weken, dan kun je vervolgens gemakkelijk de roest er vanaf schrapen. Heb je iets nodig om de roest goed mee van je gereedschap af te kunnen schrapen? Staalwol is hiervoor een handig hulpmiddel. Mocht je dit niet in huis hebben, dan werkt een prop aluminiumfolie in de meeste gevallen ook prima.
Een ander handig huis-tuin-en-keuken-middeltje om roest te verwijderen is het gebruik van limoenen en zout. Strooi zout op de plek met roest en knijp hier vervolgens de limoen boven uit. Laat dit vervolgens twee tot drie uur inweken en schrob het mengsel vervolgens met de schil van de limoen weg. Wanneer je de roest hebt verwijderd kun je het tuingereedschap weer inwrijven met motorolie en het zo beschermen tegen verdere corrosie.

4) Slijp je tuingereedschap

Ondanks het schoonmaken en beschermen van je tuingereedschap zal het door het gebruik op een gegeven moment toch bot worden. Om optimaal te kunnen blijven genieten van je gereedschap zal je het met enige regelmaat moeten slijpen.

Ook je schop en schoffel werken beter wanneer je ze blijft slijpen. Denk dus verder dan de snoeischaar en heggenschaar alleen. Wanneer de scharen scherp zijn zullen ze gemakkelijker knippen en scherpe schoppen zullen gemakkelijker door wortels en onkruid in de aarde snijden.

Het slijpen van tuingereedschap kun je zelf doen, maar je kunt het ook laten doen. Het slijpen kun je doen door middel van een slijpsteen of een bijlvijl. Wanneer je wilt gaan slijpen, doe dit dan aan het begin of aan het einde van een seizoen.

5) Denk ook aan het hout van de handvaten en stelen

Vergeet niet om verder te kijken dan het uiteinde van de tuingereedschappen alleen. Natuurlijk is het belangrijk om het staal goed te onderhouden, maar ook het houten handvat mag niet vergeten worden. Een schop zonder steel in immers een stuk minder handig.

Om ervoor te zorgen dat het hout van jouw tuingereedschap in opperbeste conditie blijft, is het aan te raden het in te smeren met lijnzaadolie. Deze oliesoort vorm een soort beschermlaag om het hout heen. Hierdoor zal het minder vatbaar zijn voor de elementen en langer meegaan. Wanneer je gereedschap hebt dat nog niet is behandeld, herhaal het insmeren dan totdat de olie er niet meer intrekt. Dan weet je zeker dat het hout goed genoeg is beschermd tegen het weer en tegen eventuele schimmels.

Wanneer het hout geschilderd is, zal je hier niet gemakkelijk een laag van lijnzaadolie in kunnen wrijven. Zorg er dan voor dat je de steel of het handvat met waterafstotende verf beschildert. Op deze manier kun je het hout toch bescherming bieden.

Koop je tuingereedschap bij Woodcom

Bij Woodcom koop je eenvoudig en snel online jouw nieuwe schop, spade, riek of bladharken. Voor alle vragen of extra informatie zijn wij rechtstreeks bereikbaar op het nummer +32 366 507 37 of via mail op info@woodcom.eu.